از این کاربر 112,268 بار در 21,256 ارسال تشکر شده است.
میکس و آلات مجازی موسیقی در Sonar
نوشته های پیام عزیز از انجمن قدیمی :
Sequencers :
نرمافزار SONAR که چند سال پيش با نام Cakewalk شناخته ميشد و محصول شرکتي با همين نام است، از معروف ترين و محبوب ترين برنامه هاي اين خانواده است. به کمک اين برنامه مي توانيد چند تراک صوت و موسيقي (Waveيا MIDI) و ويدئو را در کنار هم قرار دهيد و همه را با هم ترکيب کنيد. تمام انواع نرم افزارهاي اين خانواده قادرند علاوه بر اعمال تنظيمات مختلف روي تراک هاي صوتي، انواع جالبي و گاه پيچيده اي از افکت هاي موسيقي را نيز اعمال کنند. Sequencer ها همچنين مي توانند يک قطعه MIDI را از جنبه هاي گوناگون زمان بندي و نحوه اجرا کنترل و تنظيم کنند.
چرا از MIDI و Wave در کنار هم استفاده ميکنيم؟
يکي از پرسش هايي که در وهله اول به ذهن هر کاربر آماتور خواهد رسيد اينست که فلسفه بهکارگيري فرمت هاي MIDI و Wave در کنار يکديگر چيست و چرا نمي توان همه نيازهاي يک قطعه موسيقي را با استفاده از يکي از اين فرمت ها تامين کرد؟ پاسخ اينست که استفاده از هر يک از اين فرمت ها منوط به روش کار آهنگساز و نحوه پيشبرد يک پروژه آهنگسازي از سوي او است. برخي آهنگسازان همچنان به کامپيوتر به عنوان يک وسيله مناسب براي ميکس و نه توليد و نواختن صداي آلات موسيقي نگاه ميکنند. اين آهنگسازان علاقه مندند ابتدا قطعات موسيقي خود را توسط نوازندگان چيره دست يا خودشان بنوازند و پس از ضبط کردن صداي اين آلات، تکهها را به کمک کامپيوتر به يکديگر بچسبانند. در اين حالت امکانات سيستم MIDI کمتر به کار آهنگساز ميآيد. اما برخي ديگر مايلند از امکانات کامپيوتر براي خلق صداي آلات موسيقي حداکثر استفاده را داشته باشند. دست کم ميتوان کار نت نويسي را به کمک کامپيوتر انجام داد. در اين حالت استفاده از MIDI مزاياي فراواني دارد.
به طور کلي استفاده از دو فرمت اصلي Wave و MIDI در سه حالت کلي و متفاوت امکان پذير است.
1ـ چه وقت از فرمت Wave استفاده ميکنيم؟
از Waveزماني استفاده ميکنيم که :
• مي خواهيم خودمان يا يک نوازنده ديگر، قطعهاي را بنوازد و ما آن را ضبط کنيم تا بعدا در تدوين کل اثر مورد استفاده قرار دهيم.
• به ساز خوب و نوازنده خوب دسترسي داريم و مي توانيم هزينه نواختن قطعات توسط نوازندگان را بپردازيم.
• انعطاف پذيري ساز هنگام نواختن آلات مکانيکي برايمان خيلي مهم است و به دلايل فني و موسيقايي نميتوانيم به روش ماشيني و کمتر انعطاف پذير کامپيوتر تکيه کنيم.
• بايد صداي خوانندگان را نيز در قطعه بياوريم.
• مايليم دستمان براي اعمال انواع پيچيده اي از افکت هاي موسيقي باز باشد.
ـ چه هنگام به فرمت MIDI متوسل ميشويم؟
از MIDI زماني استفاده ميکنيم که :
• قبلا نت قطعه را به کمک کامپيوتر و نرم افزارهاي نت نويسي تنظيم کرده ايم و مايليم در مرحله اجراي نت ، از سيستم بدون خطاي کامپيوتر استفاده کنيم.
• به ساز مکانيکي خوب و يا نوازنده ماهر دسترسي نداريم و يا از پس هزينه هاي اجراي قطعات توسط نوازندگان واقعي بر نميآييم.
• به فوت و فن کار با ابزارهاي الکترونيکي و ديجيتالي آهنگسازي اشراف داريم و مي توانيم انعطاف پذيري مورد نظرمان را در اجراي ديجيتالي قطعات حاصل کنيم.
• اصولا قصد ساختن يک موسيقي الکترونيکي را داريم که با استفاده از آلات معمولي موسيقي قابل اجرا نيست.
• مي خواهيم از صداي ضبط شده و ديجيتايز شده آلات موسيقي استفاده کنيم.
3ـ چه وقت نيازمند استفاده از فرم هاي ترکيبي هستيم؟ در عمل، اغلب هيچ يک از فرم هاي فوق به تنهايي جواب نمي دهند و نيازمند بهکارگيري فرم هاي ترکيبي هستيم. زيرا مايليم برخي از تراک هاي يک قطعه را به روش Wave و بعضي ديگر را با استفاده از MIDI توليد کنيم و همزمان صداي هر دو نوع از قطعات را بشنويم و نمي توانيم از مزاياي منحصر به فرد هرکدام از فرم هاي Wave و MIDI صرف نظر کنيم. Sequencer ها دقيقا همين جا به کار ميآيند. مضاف بر اينکه، بعضي از نرم افزارهاي پيشرفته در اين خانواده مانند SONAR يا Cubase از فناوري هاي پيشرفته اي استفاده ميکنند که قادرند تقريبا تمام دستگاه هاي الکترونيکي رايج در استوديوهاي موسيقي را شبيه سازي کنند و اين به آن معناست که به عنوان مثال شما مي توانيد به جاي پرداختن هزينه بالاي دستگاه هاي گرانقيمت الکترونيکي مانند آمپلي فايرها، ميکسرها و Effect Processor ها ، از ابزارهاي نرم افزاري که همان امکانات و توانايي ها را شبيه سازي ميکنند ولي قيمت به مراتب کمتري دارند، بهره بگيريد.
نگاهي به SONAR
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
چنانکه ملاحظه ميکنيد، پنجره اصلي اين برنامه مانند بسياري از نرم افزارهاي ديگر خانواده Sequencer ها از سه قسمت اصلي تشکيل شده است : منوي بالايي، جبعه ابزار (Toolbar) که دقيقا زير منوها قرارگرفته است و نهايتا بخش اصلي که مي توان آن را محيط کار يا Workspace ناميد و شامل يک يا چند پنجره فرعي ديگر است.
در Sequencer ها هميشه مهمترين پنجره فرعي در محيط کار، پنجره موسوم به Tracks مي باشد.
اين پنجره در اغلب برنامه هاي Sequencing کاربرد يکساني دارد و حتي قيافه آن در برنامه هاي مختلف از يک استاندارد متداول تبعيت ميکند. مثلا اين موارد در پنجره Tracks همه برنامه هاي اين خانواده از جمله SONAR مشترک است: 1ـ اين پنجره معمولا به چند سطر و دو ستون تقسيم شده است. هر سطر متناظر با يک تراک از موسيقي (اعم از MIDI يا Wave) است و يکي از دو ستون محتواي تراک ها و ستون ديگر تنظيمات متعلق به هر يک از تراک ها را در اختيار کاربر ميگذارد.
2ـ ستون تنظيمات هر تراک (که در SONAR سمت چپ پنجره Tracksقراردارد) معمولا شامل چند دکمه است. از جمله اين سه دکمه را همواره مي توان در برنامه هاي Sequencer پيدا کرد : M ، S و R. حرف M اول کلمه Mute است و به معني آنست که با فشردن اين دکمه در هر تراک، آن تراک صامت مي شود در حالي که صداي ساير تراک ها هنگام اجرا همچنان قابل شنيدن است. حرف S اول کلمه Solo است. معني اين کلمه آن است که با زدن اين دکمه ، همه تراک ها به جز تراک متناظر با اين دکمه به حالت صامت در ميآيد و هنگام اجراي قطعه فقط مي توان صداي همين تراک را شنيد. دکمه R نيز به عمل Record اختصاص دارد و با فشردن آن، تراک متناظرش منتظر دريافت سيگنال هاي کانال ورودي پيش فرض کارت صوتي (مثلا ميکروفن يا Line-in) مي ماند و به مجرد اجراي فرمان ضبط صوت، ضمن اينکه بقيه تراک ها نواخته مي شوند، آن تراک شروع به ضبط صداي ورودي ميکند. مثلا براي ضبط صداي خواننده مي توانيم صداي همه تراک ها را از طريق يک هدفون به گوش او برسانيم ولي از طريق ميکروفني که نزديک اوست فقط صدا خود او را از طريق کانال ورودي سيستم روي يک تراک جداگانه ضبط و ميکس کنيم.
3ـ معمولا با دابل کليک روي تصوير سيگنال هر تراک (در SONAR ستون سمت راست تصوير شکل موج Waveيا نت هاي MIDI يک تراک را نشان مي دهد) پنجره فرعي ديگري باز مي شود که جزئيات بيشتري درباره همان تراک دراختيارمان ميگذارد. در شکل 1 پنجره فرعي دومي ديده مي شود که در نتيجه کليک کردن روي يکي از تراک هاي MIDI همان قطعه باز شده و نت هاي موسيقي داخل آن تراک را نشان مي دهد
4ـ ستون نمايش محتواي تراک ها در پنجره Tracksحاوي چندين دکمه و ابزار کوچک و بزرگ ديگر نيز هست که معمولا در اطراف آن ستون پراکنده اند. در بعضي برنامه ها تعداد اين دکمه ها آنقدر زياد است که کشف برخي از آنها بدون مراجعه به راهنماي نرم افزار، خودش يک کار سرگرم کننده است! مثلا در اغلب برنامه ها مي توان يک ابزار بزرگنمايي يا Zoom پيدا کرد.
5ـ از طريق ستون تنظيمات تراک ها مي توان شدت و ضعف صدا (Volume) را تغيير داد، بالانس کانال هاي چپ و راست استريو (Pan) را به هم زد يا روي آن تراک افکت گذاشت.
6ـ اگر تراک از نوع MIDI باشد مي توانيم اکثر تنظيمات اصلي مربوط به آن تراک را در همين قسمت اعمال کنيم. در SONAR اين تنظيمات شامل Bank ، Channel ، Patch ، Input و Output و FX است.
از این کاربر 112,268 بار در 21,256 ارسال تشکر شده است.
تنظميات اصلي MIDI در هر تراک موسيقي
اما تنظيماتي که براي هر تراک MIDI برشمرديم به چه معنا هستند و چه کاربردي دارند؟ اين تنظيمات در اغلب برنامه هاي حرفهاي Sequencer مشابه هستند. بنابراين خوب است که يکبار معني و کاربر آنها را ياد بگيريم تا در ساير برنامه ها نيز بتوانيم تجربيات خود را بهکار بگيريم.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
ـ Bank : بانک عبارت است از گروهي از اصوات ديجيتايز شده که از آلات موسيقي مختلفي ضبط شدهاند. به عبارت ديگر هر بانک مجموعهاي از چند ساز موسيقي است که مي توانيد نت هاي نوشته شده با فرمت MIDI را توسط آن سازها بنوازيد. يک بانک ممکن است فقط شامل صداي ديجيتايز شده 4 ساز (مثلا فلوت، ترومپت، کلارينت و باسون) باشد. يک بانک ديگر ممکن است يک ارکستر کامل را در خود جاي داده باشد. بعضي از اين بانک ها را مجاني ميتوان در اينترنت پيدا کرد، برخي به صورت رايگان همراه يک نرم افزار ارائه مي شوند و برخي ديگر را بايد خريد.
2ـ Patch: هريک از سازهاي داخل يک بانک را يک Patch مي نامند. پس از مشخص کردن بانک يک تراک MIDI مي توانيد يکي از Patch هاي آن بانک را به تراک مورد نظر نسبت دهيد.
3ـ Channel: منظور از کانال در اينجا همان اصطلاح کانال در فناوري MIDI است. هرکانال MIDI را مي توان مجرايي تلقي کرد که صداي يک ساز از طريق آن کانال شنيده مي شود. در واقع وقتي که يک Patch و مجموعه اي از نت هاي موسيقي روي يک کانال قرار ميگيرند، سيستم به طور خودکار آن نت ها را با صداي همان Patch به صدا در ميآورد. MIDI استاندارد 128 کانال دارد. اگر دو تراک را روي يک کانال تنظيم کنيد، هر دو تراک با صداي همان Patch اجرا خواهند شد.
4ـ Input : <ورودي> در اصطلاحات MIDI به کانالي گفته مي شود که سيستم MIDI از طريق آن سيگنال هاي خارجي دريافت ميکند. اين سيگنال ها از طريق يک وسيله الکترونيکي مثل ارگ به کامپيوتر مي رسد و براي اتصال دو وسيله الکترونيکي سازگار با استاندارد MIDI بايد از کابل مخصوص استفاده کرد. کاربرد اين کانال اينست که شما مي توانيد يک ابزار MIDI ديگر مانند کيبورد را به کامپيوتر وصل کنيد. به اين ترتيب با نواختن روي کيبورد صداي Patch دلخواه شما روي Channel نسبت داده شده به آن تراک نواخته مي شود.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
ـ Output : <خروجي> در اصطلاحات MIDI به کانالي گفته مي شود که سيستم MIDI از طريق آن صدا را به گوش شما ميرساند. کانال خروجي پيش فرض هميشه همان خروجي کارت صوتي شما است. اما مي توانيد اين خروجي را به کانال ديگري ( مثلا يک ارگ الکترونيکي ) بفرستيد و صداي تراک را از آنجا بشنويد. هيجان انگيزترين بخش نرم افزارهاي Sequencer کانال هاي خروجي مجازي هستند. شما مي توانيد صداي يک تراک را به يک کانال خروجي مجازي بفرستيد. به اين خروجيهاي مجازي اصطلاحا Instrument (به معني وسيله يا ساز) ميگويند. وقتي خروجي يک تراک را به يک Instrument مي فرستيد، صداي آن تراک دگرگون مي شود گويي آن صدا از وسيله ديگري بيرون ميآيد. مثلا مي توانيد يک آمپلي فاير يا يک Effect Processor يا حتي يک پيانوي مجازي به آن تراک وصل کنيد!
6ـ FX : يک يا چند افکت MIDI نسبت داده شده به يک تراک را مشخص ميکند. شکل 2 ، دو نمونه افکت را نشان ميدهد که هرکدام پنجره فرعي تنظيمات خاص خود را دارند.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
شکل 3 پانل ميکسر سراسري اين نرم افزار را نشان مي دهد. متناظر با هر تراک يک ولوم و چند دکمه ديگر (مشابه آنچه که در پنجره Tracks وجود دارد) ديده مي شود. شکل 4 سه نمونه Instrument متفاوت و پرقدرت در SONAR را نشان مي دهد. Instrument ها در اين نرم افزار اصطلاحا DXi ناميده مي شوند. افکت هاي MIDI ، افکت هاي Wave و خروجي هاي مجازي يا Instrument ها پيچيده ترين و جالب ترين و مفيد ترين قسمت نرم افزارهاي Sequencer هستند.
6 کاربر مقابل از milad_a عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده اند .
از این کاربر 112,268 بار در 21,256 ارسال تشکر شده است.
کار با ابزار و آلات ديجيتالي:
يکي از جذاب ترين و جالب ترين قسمت ها در هر نرم افزار Sequencer ، بخش آلات ديجيتالي و مجازي آن است. در واقع آنچه که نرم افزارهاي اين خانواده را از يکديگر متمايز ميکند، تنوع و قدرت ابزارهاي اين چنيني است که در اختيار آهنگساز يا تدوينگر قرار ميدهند.
در نرم افزارهايي مانند سونار که جزو نيرومندترين برنامه هاي اين خانواده محسوب مي شود، طيف ابزارها و دستگاه هاي مجازي که شما قادر به کار با آنها هستيد به قدري وسيع است که فقط کشف کردن اين ابزارها، بررسي کاربرد آنها و امتحان کردن تاثير آنها بر روي يک قطعه از موسيقي ميتواند ساعت ها شما را سرگرم کند. به همين دليل است که نرم افزارهاي Sequencer گاهي اوقات اصطلاحا استوديوي مجازي نيز ناميده مي شوند.
يک Sequencer نيرومند مانند سونار در واقع پلاتفرم و ميزکار اصلي شما در فرآيند توليد و ميکس موسيقي است و شما هنگام کار در محيط اين نرم افزار نه تنها قادر به استفاده از قابليت هاي سونار هستيد، بلکه به بيشتر امکانات ديگر نرم افزارهاي سازگار با سونار که روي سيستم عامل خود نصب کرده ايد نيز دسترسي خواهيد داشت. شما مي وانيد اينترفيس (رابط بصري و کاربري) نرم افزار مورد نظر خود را از درون سونار صدا بزنيد و بدون اينکه از اين برنامه خارج شويد، همزمان از توانايي هاي چند نرم افزار موسيقي ديگر نيز استفاده کنيد. به اين ترتيب حتي اگر سونار ضعف و يا کاستي خاصي نيز از ديدگاه شما داشته باشد، مراجعه به قابليت هاي مورد نظرتان در ديگر برنامه ها، نياز شما را پوشش خواهد داد.
علاوه بر قابليت فوق، شما مي توانيد از امکانات ده ها Plug-in و افکت جانبي که مخصوص استفاده در سونار ساخته شدهاند نيز استفاده کنيد و توانايي هاي نرم افزار خود را به صورت سفارشي و دلخواه افزايش دهيد. مثلا ممکن است هنگام گشت وگذار در اينترنت به يک (نرمافزار) اکولايزر خيلي جالب و نيرومند برخورد کنيد که به صورت Plug-in مخصوص سونار نيز قابل استفاده باشد. در اينصورت مي توانيد به سهولت اين دستگاه ديجيتالي و مجازي را تنها با چند کليک به مجموعه ابزارها و امکاناتي که درون سونار به آن دسترسي داريد، بيافزاييد.
به همه قابليت هاي فوق مي توانيد امکان استفاده از سازها و آلات ديجيتالي موسيقي را نيز بيافزاييد. اين آلات موسيقي که همه نوع ساز از پيانو و ارگ الکترونيکي گرفته تا انواع گيتار و آلات کوبهاي (پرکاشن) را در بر ميگيرد، به همان سهولت بهکارگيري Plug-in ها و نرم افزارهاي خارج از سونار قابل استفاده هستند.
تمام اين امکانات و قابليت هاي رويايي و شگفت انگيز از طريق يک فناوري محوري و مهم در نرم افزار سونار امکان پذير شده اند. اين فناوري DXi نام دارد. اين نام به عبارت Digital Instruments اشاره دارد. البته DXi تنها فناوري از اين نوع در بازار نرم افزارهاي موسيقي نيست. بلکه فناوري VST و VSTi ساخت شرکت Steinberg نيز به همين اندازه و بلکه بيشتر از DXi اهميت دارد و متداول است.
فناوري DXi چه کاري انجام ميدهد؟
در اينجا قصد نداريم وارد جنبههاي فني و تخصصي مربوط به مکانيزم کار فناوري DXi در نرم افزار سونار شويم. بلکه بيشتر قصد داريم روي جنبههاي کاربردي آن تاکيد کنيم. به عبارت ديگر مي خواهيم بدانيم DXi براي ما چه کاري انجام ميدهد و چگونه مي توانيم آن را به خدمت بگيريم.
مهمترين چيزي که درباره اين فناوري بايد بدانيد آنست که اين فناوري در واقع يک رابط نرم افزاري است که ميان نرم افزار سونار و ديگر نرم افزارهاي موسيقي پل ميزند. اين فناوري خود متکي به فناوري بنيادي تر ASIO است که پيشتر در همين سلسله مقالات به معرفي آن پرداختيم. سيستم DXi مکانيزمي استانداردي را براي مبادله اطلاعات و تنظيمات پيشرفته نرم افزارهاي موسيقي در زمان واقعي (Real-Time) تعريف ميکند. هر ماژول نرمافزار مبتني بر فناوري اساسي تر ASIO و فرمت هاي MIDI و WAVE که بخواهد با نرم افزار سونار ارتباط برقرارکند بايد حتما از اين اينترفيس نرم افزاري استفاده کند. اين ماژول ممکن است به کوچکي يک Plug-in ساده باشد يا يک پيانوي مجازي کامل يا يک Effect Processor يا يک نرم افزار مستقل موسيقي مانند WaveLab باشد.
به اين ترتيب ابزارهاي ديجيتالي مبتني بر فناوري DXi ، بسته به نوع و کاربردشان ممکن است در ابتدا، در ميانه و يا در انتها يک خط توليد و يا تدوين موسيقي قرار بگيرند. اگر يک ابزار ديجيتالي DXi از نوع ورودي باشد، در ابتداي خط توليد قرار ميگيرد و اگر پردازنده جلوه هاي صوتي باشد در وسط کار جايگذاري ميشود و در صورتي که از نوع خروجي (ساز موسيقي) باشد، در انتها قرار ميگيرد.
شکل 1 نمايي از يک پردازنده جلوه هاي ويژه را نشان ميدهد که به عنوان يک حلقه مياني عمل ميکند. اين پردازنده از نوع Reverberation يا طنين است و Lexicon Pantheon نام دارد. اين نام فقط اسم يک محصول است و معناي خاص ديگري ندارد. در سونار هر ابزار DXi با نام خاص خود شناخته مي شود. ابزارهاي DXi را مي توان به دو دسته کلي، يکي آنهايي که براي کار بر روي فرمت WAVE طراحي شدهاند و ديگر، آنهايي که براي کار با فرمت MIDI ساخته شده اند تقسيم بندي کرد. در شکل 1 مشاهده ميکنيد که روي يک تراک صوتي Wave به نام OH قبلا يک پردازنده ديگر از نوع Compressor اضافه شده است و يک پردازنده ديگر، يعني همان Lexicon در حال اضافه شدن است. به اين ترتيب معلوم مي شود که مي توان روي يک تراک از موسيقي بيش از يک ابزار يا افکت اضافه کرد.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
4 کاربر مقابل از milad_a عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده اند .
از این کاربر 112,268 بار در 21,256 ارسال تشکر شده است.
براي افزودن يک جلوه صوتي يا دستگاه DXi به يک تراک مي توانيد روي چهارگوش FX در قسمت تنظيمات آن تراک رايتکليک کنيد و از منويي که باز مي شود يک Audio Effect يا يک DXi Synth اضافه کنيد. شکل 2 يک ابزار از نوع اخير به نام DreamStation را نشان ميدهد. شکل 3 همين دستگاه را در حال تنظيم روي يک ساز کوبه اي (پرکاشن) نشان مي دهد. در اينجا مشاهده ميکنيد که هر دستگاه مي تواند تنظيمات مخصوص به خودش را داشته باشد و اين تنظيمات ارتباطي با تنظيمات داخل خود نرم افزار سونار ندارد. در ضمن تنظيمات دستگاه DXi روي يک تراک مستقل از تنظيمات يک دستگاه DXi ديگر از همان نوع در تراک ديگر است.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
واژه Synth به چه معناست؟
کلمه Synth را پيدرپي در اينجا و آنجا، چه در منوها و تنظيمات يک نرم افزار موسيقي، و چه در ميان مقالات مرتبط با موسيقي الکترونيک مي بينيد. واژه Synth خلاصه شدهي کلمه Synthesize يا Synthesizer است. از کلمه Synth در دنياي موسيقي ديجيتال تعابير و کاربردهاي مختلفي استخراج شده است. در زبان فارسي بهترين معادلي که مي توانيم پيدا کنيم همان ترجمه Synthesize يا « ترکيب کردن » است. دستگاه هايي که در ايران به نام ارگ معروف شدهاند در اصل سيتي سايزر هستند. کلمه Synth يک جا ممکن است به معني سازي باشد که از اصوات ترکيبي الکترونيکي استفاده ميکند و در جاي ديگر به معني يک پردازنده جلوه ويژه صوتي باشد که اصوات و فرکانس هاي مختلف صوتي را با هم ميآميزد. از اين واژه همچنين ممکن است براي اشاره به يک ابزار ديجيتالي که کارهاي مختلف صوتي روي يک قطعه انجام مي دهد، استفاده شود. DXi Synth در اين مقاله به همين معناست.
معماري سيستم DXi و نحوه کار با آن نشان مي دهد که شما ميتوانيد از هر نوع دستگاه يا ابزار خاصي که مايليد به دفعات روي تراک هاي مختلف يک قطعه کامل موسيقي استفاده کنيد. به عبارت ديگر مي توان تراک هاي سونار را به قفسه هايي تشبيه کرد که در هر قفسه چند دستگاه اعم از ورودي، خروجي يا پردازنده صوت چيده شده است و ممکن است دستگاه هايي دو يا چند قفسه مشابه يکديگر باشند.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
اما چنانکه گفتيم، ممکن است يک دستگاه DXi ممکن است به صورت يک ساز موسيقي استفاده شود. در اين صورت نبايد آن را به عنوان يک افکت به يک تراک معمولي اضافه کرد، بلکه بايد از طريق منوي Insert و گزينه DXi Synth اين کار را انجام داد. به اين ترتيب آن دستگاه به قفسه موسوم به Synth Rack افزوده مي شود و سونار به طور خودکار دو تراک مخصوص و مستقل براي آن در رديف تراک هاي موسيقي اضافه ميکند. شکل 4 يک ارگ الکترونيک معروف به نام Pro-53 را نشان مي دهد که توسط شرکت Native Instruments ساخته شده و خود يک نرم افزار مستقل است. اين شکل همچنين نشان مي دهد که کاربر با مراجعه به Synth Rack و کليک کردن روي قسمت Presets ، يکي از ده ها ساز داخل اين ارگ ( يک بانجو از قسمت ارگ هاي دهه 1960( را انتخاب کرده است. چنانکه پيشتر خوانديد، يک نرم افزار کامل موسيقي را به شرط سازگاري با فناوري DXi ميتوان از درون سونار احضار کرد و مورد استفاده قرار داد.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
5 کاربر مقابل از milad_a عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده اند .
از این کاربر 112,268 بار در 21,256 ارسال تشکر شده است.
شکل 5 روش اين کار را دقيق تر نشان مي دهد. چند قسمت مختلف از نرم افزار سونار در اين شکل قابل توجه هستند. نخست اينکه ملاحظه ميکنيد که روي يک تراک معمولي (کرم رنگ) به نام Keys در بالاي تصوير دو افکت به نامهاي Phase و WaveLab EQ اضافه شده است. سمت راست تصوير، پنجره تنظيمات اين دو افکت را مي توانيد ببيند. افکت دوم در واقع قسمتي از نرم افزار معروف WaveLab و يک اکولايزر ساده است که در اينجا به صورت Plug-in افزوده شده است. ديگر آنکه، به ازاي دو دستگاه DXi موجود در Synth Rack ، دو جفت تراک ويژه به رنگ هاي آبي و سبز در رديف هاي مياني تراک هاي سونار وجود دارند که مستقل از تراک هاي معمولي سونار هستند. نماي بهتري از پنجره Synth Rack در شکل هاي 2 و 3 (گوشه سمت راست بالاي تصوير) قابل مشاهده است. سونار براي راهنمايي به شما خودش کلمه Output را به نام تراک هاي آبي رنگ افزوده تا نشان دهد از خروجي اين تراک ها ميتوانيد به عنوان ورودي براي ديگر تراک ها استفاده کنيد. اما چگونه؟
براي اينکه صداي يک ساز DXi را از تراک ديگر بشنويد، کافي است به تراک مورد نظر مراجعه کنيد و در قسمت تنظيمات آن تراک روي قسمت Input کليک کنيد. در اين صورت علاوه بر نام کارت صوتي خود مي توانيد نام ديگر دستگاه هاي DXi که قبلا به Synth Rack افزوده ايد را ببينيد. معني اين حالت آنست که اکنون کامپيوتر شما علاوه بر آنکه مي توان اطلاعات موسيقي مورد نياز آن تراک را از کانال ورودي MIDI در کارت صوتي شما دريافت کند، مي تواند همين کار را از طريق يکي از سازهاي موجود در قفسه Synth انجام دهد. در حقيقت مي توانيد تصور کنيد که به صورت مجازي چند وسيله موسيقي الکترونيکي ديگر هم به کامپيوترتان وصل است. جالب اينجاست که مي توانيد تعيين کنيد صداي اين سازها به کدام تراک ها هدايت شوند زيرا هر تراک ورودي مستقل خود را دارد و اين از مزاياي استاندارد MIDI است. در عين حال هر تراک يک کانال Output نيز دارد که ممکن است صداي خروجي آن را (پس از اعمال افکت هاي DXi گنجانده شده در قسمت FX همان تراک) به تراک مستقل ديگري از نوع Bus هدايت کند و در آنجا آخرين تغييرات و پردازش ها توسط دستگاه هاي DXi ديگري، روي صوت انجام شود. تراک هاي نوع Bus به رنگ نارنجي نمايش داده مي شوند. شکل 5 تنظيمات يکي از همين تراکها را که Instruments نام دارد نشان مي دهد. چنانکه ملاحظه ميکنيد، خروجي اين تراک نيز به تراک ديگر از نوع Bus به نام Reverb Aux انتقال داده شده است که يک کانال کمکي ويژه براي اعمال آخرين تنظيمات طنين صوت است.
تنها كاربران عضو مي توانند لينك ها را مشاهده كنند.
به اين ترتيب روشن مي شود که امکان سيم بندي تراک هاي مختلف در سونار و هدايت خروجي يک کانال به ديگري با سهولت وجود دارد و در عمل آنچه که ممکن است شما را در بهکار بردن چند بارهي اين همه ابزار و پردازشگر صوت محدود کند، قدرت CPU ، مادربورد و سختافزار کارت صوتي شما است.
در اين مقاله به طور خلاصه با مفهوم ابزارها و آلات موسيقي ديجيتالي در نرمافزارهاي Sequencer آشنا شديم و يک نمونه معروف از آن، يعني فناوري DXi در نرم افزار سونار را از نزديک مورد بررسي قرار داديم. احتمالا از اين پس هرگاه يک نرم افزار جديد موسيقي بر روي کامپيوترتان نصب کنيد، دقت خواهيد کرد تا ببينيد آيا پشتيباني از DXi جزو قابليت هاي آن هست يا خير. اين موضوع به شما نشان مي دهد که آيا مي توانيد از امکانات آن نرمافزار در داخل سونار استفاده کنيد يا بايد دنبال راه حل ديگري باشيد....
7 کاربر مقابل از milad_a عزیز به خاطر این پست مفید تشکر کرده اند .